TBMM’de Yapay Zekaya Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu Kuruldu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (“TBMM”) tarafından alınan, Yapay Zekanın Kazanımlarına Yönelik Atılacak Adımların Belirlenmesi; Bu Alanda Hukuki Altyapının Oluşturulması ve Yapay Zeka Kullanımının Barındırdığı Risklerinin Önlenmesine İlişkin Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Bir Meclis Araştırması Komisyonu Kurulmasına Dair Karar, 5 Ekim 2024 tarihli ve 32683 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İlgili karara göre; komisyon üyeleri 22 kişiden oluşmakta olup komisyonun çalışma süresi; Başkan, Başkanvekili, Sözcü ve Kâtip seçimi tarihinden başlamak üzere 3 ay ile sınırlı tutulmuştur. Anayasa’nın 98’inci, İçtüzük’ün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırmasını yürütecek olan komisyon, gerektiğinde çalışmalarını Ankara dışında yürütülebilecektir.

Komisyon öncelikli olarak; yapay zekanın kişisel veri güvenliği, şeffaflık, etik değerler ile hukuki düzenlemelere ilişkin boyutlarının ele alınmasını hedeflemektedir. Yapay zekadan farklı disiplinlerde nasıl daha aktif ve etkili şekilde fayda sağlanabileceği üzerinde durulacaktır.

Komisyonun yürüteceği çalışmaların, gelecekte yapılacak yasal düzenlemeler açısından milat kabul edileceği ve rehberlik edeceği düşünülmektedir. Konunun, yargıya dair hukuki düzenlemeler yönünden hassasiyeti başka bir önem arz etmektedir. Özellikle Ceza Yargısındaki temel ilke “vicdani kanaat” olduğuna göre, yapay zekanın vicdani kanaati olabilir mi, sorusunun çok önemli olduğu kanaatindeyiz.

İlgili haberin kaynağını aşağıda bulabilirsiniz.

Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/10/20241005-1.pdf

Diğer Yayınlar